Sterfdag Willem Sluiter alsnog bekend: 28 december 1673

op .

Schermopname 3198

Plaquette uit 2013 ter herinnering aan graf Willem Sluiter in Grote Kerk te Zwolle en titelblad van Sluiters Lyk-Reden aan zijn kerkelijke gemeente in Eibergen.

Lang is gezocht naar de sterfdag van dichter Willem Sluiter, die op 22 maart 1627 in Neede werd geboren. Hij blijkt op 28 december 1673 te zijn overleden, in Zwolle. Net nu hard wordt gewerkt bij de Vrije Universiteit Amsterdam aan een expositie in december rond zijn 350e sterfdag komt deze datum aan het licht. Onopvallend is er in 1989 melding van gemaakt in een kerkhistorisch artikel van H. Hille in tijdschrift De Hoeksteen

Kaal is de plek in Eibergen waar de pastorie van Sluiter stond

op .

Schermopname 3077

Illustratie bij artikel Bennie te Vaarwerk over plek (rechts) van Sluiters pastorie.

De plek in Neede waar Willem Sluiter is geboren en in de Grote Kerk in Zwolle, waar hij is begraven, herinnert een kunstwerk aan deze dichter. Kaal is de plek aan de J.W. Hagemanstraat in Eibergen waar hij de meeste van zijn vele dichtregels schreef. Tot verdriet van Bennie te Vaarwerk (1958-2018), man van archieven, heerlijkheid Borculo en de Achterhoek. Hij onderzocht waar Sluiters pastorie stond en markeerde deze plek met een digitaal verhaal.

Invloed Sluiter op dichtende Ruurlose boer Jan ten Arve

op .

Schermopname 2965

Foto van  dichter Jan ten Arve op site Mijn Gelderland en linksonder tekst over hem uit artikel van Hilbrandt Boschma in blad Pniël.

Hij was thuis in de klassieken als Vondel, Sluiter en Tollens, staat over Jan ten Arve (1830-1872), een boer uit Ruurlo die in zijn tijd opmerkelijk belezen en begaafd was, in de Canon van Ruurlo op de site van Mijn Gelderland (mijngelderland.nl). Zijn foto is hier ook te zien. Via hem blijkt Ruurlo nog meer, net als de voormalige gemeenten Neede, Eibergen en Borculo in de jonge gemeente Berkelland, verbonden met dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673).

Bibliograaf schittert in film op verjaardag Willem Sluiter

op .

De verjaardag op 22 maart 2023 van de bijna vier eeuwen geleden geboren dichter Willem Sluiter wordt een bijzonder feest. Informatiepunt www.willemsluiter.nl lanceert bij deze gelegenheid een film (te zien via de volgende link: https://willemsluiter.nl/video/173-bibliograaf-schittert-in-film-op-verjaardag-willem-sluiter). Hierin schittert bibliograaf en verzamelaar Georg Hartong, die veel bijdroeg aan het behoud van zijn werk. Naar hem heet de indrukwekkende collectie oude Overijsselse boeken, die hij onderbracht bij de Athenaeumbibliotheek in Deventer. Hierover staat nu eveneens een film op YouTube.

Schermopname 2792 k

Grote bijdrage Bennie te Vaarwerk aan Sluiter-revival

op .

20170424-Willem-Sluiter-2302-2

Op een Sluiterochtend in 2017 ontmoette Bennie te Vaarwerk (links) onder anderen Peter Sluiter, en verre nazaat van dichter en dominee Willem Sluiter.

Bennie te Vaarwerk (1958-2018) leverde met activiteiten in zijn laatste levensjaren een grote bijdrage aan herleving van de belangstelling voor Willem Sluiter en zijn werk. Een door ondergetekende georganiseerde Sluiterochtend van een poëziekring op maandag 24 april 2017 in Eibergen vervulde hierin een beslissende rol. Zonder een tip hierover bij een toevallige ontmoeting met Thomas Lijfering uit Borculo had Te Vaarwerk die niet bezocht en waren belangrijke Sluiteractiviteiten nooit ontwikkeld.

Achterhoekse werkt in Amsterdam aan Sluiterexpositie

op .

Schermopname 3143

Ellen Vujevic (links) in stills van filmpje bij interview op site Vrije Universiteit Amsterdam.

De uit de Achterhoek afkomstige student Neerlandistiek Ellen Vujevic werkt bij de Vrije Universiteit Amsterdam aan een expositie over het werk van dichter Willem Sluiter (1627-1673). Haar stage bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek staat in dit teken. De expositie wordt op 1 december geopend met een symposium.

Mooie plek Heuvels Sluiterbundel en tabaksdoos in De Lebbenbrugge

op .

DSC00435 k

Een oude Sluiterbundel en tabaksdoos uit de nalatenschap van de schrijver H.W. Heuvel en zijn familie hebben zaterdag 20 mei een mooie plek gekregen in museum De Lebbenbrugge in Borculo. In een vitrinekastje op zijn bureau, dat staat in de opkamer van dit drukbezochte museum, waarmee Heuvels naam nauw is verbonden. Verre verwanten Eppie Heuvel uit Laren en Lies Onstenk uit Neede onthulden het hier door een kleedje weg te trekken.

Boek Van achter-hoek tot Achterhoek compleet op internet

op .

Informatiepunt Willem Sluiter groeit mee met activiteiten

op .

DSC03531 2 Sluiterkast klein bewerkt-1

De projectgroep voor de expositie eind dit jaar bij de VU in Amsterdam op werkbezoek in Museum de Scheper in Eibergen bij de Sluiterkast. Zie namen onderaan dit bericht.

Rond dichter Willem Sluiter (1627-1673) en zijn werk ontwikkelen zich steeds meer nieuwe activiteiten. Het informatiepunt www.willemsluiter.nl vervult hierbij een grote rol. Daarom is het inmiddels zelf sterk uitgebreid en vernieuwd. Zo groeit deze site mee. Ruimte is gecreëerd voor het publiceren van wetenschappelijk en ander onderzoek en over activiteiten ter viering van 400 jaar Sluiter in 2027. Toegevoegd is en wordt informatie uit het nabije en verre verleden. Vanuit particulier initiatief is hiermee een digitaal documentatiecentrum ontstaan.

Willem Sluiters lofzang op Maria boeit nog

op .

 De lofzang op Maria van Willem Sluiter (1627-1673) trok bij de herdenking van het Rampjaar 1672 ruim aandacht. Dit lange gedicht van hem boeit om verschillende redenen nog. De adventstijd is een mooi moment kort terug te blikken op wat onderzoek dit jaar op dit punt aan het licht bracht. Groeiende belangstelling in protestantse kring voor de moeder van Jezus maakt dit extra interessant. 

Meer artikelen...