Sluiter met prent Luyken in oud Afrikaans gezegde

op .

PICT0310WS bewerkt-2

Wondermooi en ‘skrikwekkend’. Zo werd in Zuid Afrika de prent van de dood gezien van Jan Luyken in het verzamelde werk van Willem Sluiter.

Willem Sluiter (1627-1673) leeft in Zuid-Afrika voort in een oud Afrikaans gezegde, dat draait om het woord dood, wat niet deert bij deze verlenging. Iemand sien daar uit soos die dood in Sluiters (Iemand ziet eruit zoals de dood in Sluiters), luidt de uitdrukking, die te danken is aan een griezelige prent van Jan Luyken in zijn verzameld werk. Die toont de man met de zeis, naast een serie lieflijke taferelen.

Lezing Ellen Vujevic in Bibliotheek Eibergen

op .

Naamloos-1 bewerkt-1 k bewerkt-1De expositie over Willem Sluiter en zijn werk bij de Vrije Universiteit Amsterdam krijgt nog voordat deze eind februari sluit een mooi vervolg. Ellen Vujević houdt donderdagavond 8 februari in de Bibliotheek Eibergen, aan de Grotestraat 58, een lezing over deze eens zeer populaire dichter. Vujević stelde de tentoonstelling in Amsterdam samen tijdens een stage bij haar masterstudie Nederlands. De lezing begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dat kan in de bibliotheekvestigingen of via www.oostachterhoek.nl/sluiter. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Museum de Scheper en de Historische Kring Eibergen.

Expositie over Willem Sluiter inspireert dichters

op .

Juweeltje op Sluiterexpositie Vrije Universiteit Amsterdam

op .

DSC01635 k bewerkt-1De kleinste Sluiterbundel is een juweeltje. Dit geldt voor de op 1 december geopende expositie in de Vrije Universiteit Amsterdam over Willem Sluiter en zijn werk. Kijken we hier Sluiter soms op zijn vingers? vragen de samenstellers van deze unieke expositie zich af in het grote verhaal bij deze expositie, dat is te lezen via de volgende link: https://storymaps.arcgis.com/collections/b2d3992416ad49f3b21cdef32de14444?item=1.

Jonge Achterhoekse met Willem Sluiter in Amsterdam

op .

  

Een jonge Achterhoekse, Ellen Vujevic, leverde in het kader van een stage bij haar masterstudie Nederlands een belangrijke bijdrage aan een unieke expositie in de Vrije Universiteit Amsterdam. Over de 17e_eeuwse dichter Willem Sluiter. De expositie wordt gehouden onder de titel: Van Achterhoek tot Amsterdam, Willem Sluiter 350 jaar gedrukt, gelezen, gezongen. Met op de achtergrond druk publiek bij de feestelijke opening op vrijdag 1 december vertelt Ellen erover.

Stichting Willem Sluiter opgericht op verjaardag van dichter

op .

Stichting Willem Sluiter k bewerkt-1Op Willem Sluiters geboortedag (22 maart) is ten kantore van Notaris Kraayenhof in Borculo de akte getekend voor de naar hem genoemde stichting. Van links naar rechts: voorzitter Peter Nieuwenhuis, penningmeester Eric Schutte, en secretaris Arend Heideman, met een feesttaart waarop Sluiters portret staat. 

De vele activiteiten de laatste jaren rond dichter en dominee Willem Sluiter krijgen een nieuwe impuls met de oprichting van een naar hem genoemde stichting, waar ook het al bestaande informatiepunt www.willemsluiter.nl bij wordt ondergebracht. Het ondertekenen van de stichtingsakte vond plaats ten kantore van Notaris Kraayenhof in Borculo op Sluiters 397e verjaardag, vrijdag 22 maart. Uit waardering voor alle inspanningen is van twee kanten al financiële steun toegezegd.

350e sterfdag van Willem Sluiter, op 28 december

op .

Schermopname 3888 k

De tien jaar geleden in de Grote Kerk in Zwolle onthulde plaquette van Willem Sluiter en artikel in Zwolse krant uit 1886, dat er melding van maakt dat hij hier is begraven.

Donderdag 28 december is het 350 jaar geleden dat dichter en dominee Willem Sluiter is overleden in Zwolle. Bij de voorbereiding deze zomer voor de expositie over en hem en zijn werk, die tot en met februari wordt gehouden in de Vrije Universiteit Amsterdam, kwam deze datum aan het licht. Zie het artikel hierover via de volgende link: https://willemsluiter.nl/200-sterfdag-willem-sluiter-alsnog-bekend-28-december-1673.

Klik hier voor filmpje introductie Willem Sluiter bij VU-expositie

op .

Meer artikelen...