Glaskunst van Punt en Sluiterregels als ode aan de Berkel in Borculo

op .

plek Berkelkunstwerkk bewerkt-1Het bestuur van de Stichting Willem Sluiter bij het pad op Het Eiland aan de Berkel in Borculo waar het graag ter viering van vier eeuwen dichter Willem Sluiter in 2027 en als ode aan de rivier een glaskunstwerk laat plaatsen van Annemiek Punt. Van links naar rechts: Peter Nieuwenhuis, Eric Schutte en Arend Heideman. 

Aan rivier de Berkel die natuurlijker en mooier wordt gemaakt, kan in Berkelstad Borculo een passende ode worden gebracht. Met werk van glaskunstenaar en stadgenote Annemiek Punt, dat verwijst naar de belangrijkste Berkeldichter, Willem Sluiter. Bijna vierhonderd jaar geleden, op 22 maart 1627, werd hij geboren in Neede. Dit inspireerde de naar hem genoemde stichting tot het plan om over twee jaar vier eeuwen Sluiter te vieren met zo’n uniek kunstwerk naast het voetpad op Het Eiland aan de Berkel in Borculo.

Met Willem Sluiter haalde Jan Hoitink hoger cijfer op HBS-examen

op .

DSC03789WSk bewerkt-1Jan Hoitink met de bloemlezing uit het werk van Willem Sluiter, waarmee hij op zijn HBS-examen succes had.

Het werk van dichter Willem Sluiter hielp Jan Hoitink in 1956 aan een hoger cijfer voor Nederlands op het HBS-examen in Winterswijk. Deze oud-Eibergenaar en oud-directeur van de Heidemaatschappij, die al jaren in Hoog Keppel woont, geniet er nog van na. In een filmpje vol verhalen op dit informatiepunt (zie onderaan dit artikel) vertelt hij hierover.

Beelden en verhalen van Sluiterdag in Academiehuis Grote Kerk Zwolle

op .

Nathalie Schaap uit Zwolle en Ellen Tackenkamp uit Eibergen maakten op zaterdag 28 december 2024, de 351e sterfdag van dichter Willem Sluiter, indruk met het zingen van zijn nachtegaallied in Academiehuis Grote Kerk Zwolle, waar hij is begraven. Dit muzikale gelegenheidsduo zong het lied op een nieuwe melodie, geïnspireerd op een compositie van Hendrik Andriessen. Hierbij de videobeelden en verwijzingen naar overige actuele artikelen op deze site (zie onder), die hier verband mee houden.

In memoriam Georg Hartong (1945-2024)

op .

IMG 9844k bewerkt-1Sluiterbibliograaf Georg Hartong in december 2016 voor de boekenkast in zijn woning in Deventer.

Niemand wist zoveel van de vele verschillende bundels met werk van Willem Sluiter als bibliograaf Georg Hartong. Op 79-jarige leeftijd is hij op 6 december overleden. Enkele dagen hiervoor spraken we elkaar nog kort via de telefoon. Hoewel praten hem moeite kostte, was duidelijk te horen met hoeveel genoegen hij terugkeek op de Sluiterexpositie van een jaar geleden in de Vrije Universiteit Amsterdam.

Muzikale ontdekkingen bij Sluiters gevleugelde woorden

op .

6. gevleugelde woordenPrent van een onbekende kunstenaar op het titelblad van Willem Sluiters Vreugt- en liefde-sangen aan de Gemeinte J. Christi binnen, en rondom in de buerten des Kerspels van Eibergen, met de gevleugelde woorden ‘Looft Godt’.

Onderzoekers van het informatiepunt over dichter Willem Sluiter (1627-1673) ontdekten recent hoe componisten tot in het midden van de vorige eeuw muziek hebben geschreven bij liederen van hem. De door Peter Sluiter (een verre nazaat) ontdekte composities van Hendrik Andriessen (1892-1981) bij het lied Op het Gesang van de Nachtegael vormen de belangrijkste vondst. Van de in 1950 jong overleden Clara Wildschut kwam een compositie bij een muzieklied van Sluiter aan het licht. In combinatie hiermee is meer onderzoek verricht en zijn enkele artikelen gepubliceerd op de site www.willemsluiter.nl .

Vogelliederen Willem Sluiter op gouden carillon in Borculo

op .

 Het gouden jubileum van het carillon in de toren van de Joriskerk in Borculo wordt gevierd met de toevoeging van twee liederen van dichter Willem Sluiter, over de leeuwerik en de nachtegaal. Ze worden beschouwd als zijn beste liederen. Voortaan zijn ze in de Berkelstad regelmatig te beluisteren, op zijn geboorte- en zijn sterfdatum, 22 maart en 28 december.

Sluiterspreuk over eten leeft anoniem lang voort

op .

Schermopname 6071Willem Sluiters krachtige pleidooi voor matigheid in Eensaem Huis- en Winter-Leven.

Scherp sprak Willem Sluiter zich uit voor een sobere levensstijl. Anoniem haalden nog in 2012 stevige dichtregels van hem het tijdschrift Onze Taal (jaargang 81, nummer 4, pagina 83): Ik heb genoeg / waartoe de rest / ik wil gevoed zijn / niet gemest. Helaas wist bij dit blad kennelijk niemand dat deze woorden uit de pen vloeiden van een enkele eeuwen zeer populaire dichter.

Nachtegaallied Willem Sluiter schalt op zijn sterfdag in Zwolle

op .

High res 0O9A2008-2 - kopie2

Nathalie Schaap en Ellen Tackenkamp maakten indruk in Zwolle met het zingen van Sluiters nachtegaallied op een nieuwe melodie.

De Achterhoekse dichter Willem Sluiter kreeg op zijn 351e sterfdag, zaterdag 28 december 2024, op bijzondere wijze extra aandacht. In Academiehuis Grote Kerk Zwolle klonk op meer dan één melodie zijn nachtegaallied, schalde het als in een zomernacht door dit eeuwenoude gebouw, waar hij is begraven. Zo is op culturele wijze omlijst dat de door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde plaquette van hem hier weer aan de muur hangt. Vanwege een grote restauratie aan het gebouw moest het kunstwerk tijdelijk wijken.  ZIE OOK FOTO'S MENNO LEISTRA IN FILMPJE HIERONDER. 

Ey! hoor de nachtegaal op sterfdag Willem Sluiter in Zwolle

op .

prent Jan Luyken in Sluiterboekenk bewerkt-1Vogels zijn ook te zien op één van de bekende prenten van Jan Luyken in het werk van Willem Sluiter.

Met Ey! hoor eens, hoe de Nachtegael, …zinght…, begint een lied van dichter Willem Sluiter (1627-1673). Op zijn sterfdag, zaterdag 28 december, wordt het in Academiehuis Grote Kerk Zwolle op meer dan één melodie gezongen. Dit is te danken aan het recent ontdekken van jongere composities bij het werk van Sluiter, dat enkele eeuwen zeer populair was. Hiermee wordt de herplaatsing omlijst van de plaquette met Sluiters beeltenis, die er in dit pas gerestaureerde kerkgebouw aan herinnert, dat hij hier is begraven.

Plek plaquette Willem Sluiter in Zwolle ademt geest Moderne Devotie

op .

DSC05919k

Beeldhouwer Anton ter Braak bevestigde op maandag 18 november (2024) de plaquette van Willem Sluiter weer stevig aan een muur in Academiehuis Grote Kerk Zwolle, naast de Latijnse banken. 

De plaquette van de enkele eeuwen populaire dichter Willem Sluiter hangt weer op een passende plek in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Naast de Latijnse banken, die de geest ademen van de Moderne Devotie, een beweging waarmee hij nauw was verweven. Het kunstwerk herinnert eraan, dat hij in deze kerk is begraven, al is niet precies bekend waar. Bij de grote restauratie van het gebouw werd het vijf jaar geleden van de muur gehaald, omdat daar een doorgang kwam. De herplaatsing wordt op 28 december, Sluiters sterfdag, omlijst met een cultureel programma.

Meer artikelen...