Plek plaquette Willem Sluiter in Zwolle ademt geest Moderne Devotie

op .

DSC05919k

Beeldhouwer Anton ter Braak bevestigde op maandag 18 november (2024) de plaquette van Willem Sluiter weer stevig aan een muur in Academiehuis Grote Kerk Zwolle, naast de Latijnse banken. 

De plaquette van de enkele eeuwen populaire dichter Willem Sluiter hangt weer op een passende plek in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Naast de Latijnse banken, die de geest ademen van de Moderne Devotie, een beweging waarmee hij nauw was verweven. Het kunstwerk herinnert eraan, dat hij in deze kerk is begraven, al is niet precies bekend waar. Bij de grote restauratie van het gebouw werd het vijf jaar geleden van de muur gehaald, omdat daar een doorgang kwam. De herplaatsing wordt op 28 december, Sluiters sterfdag, omlijst met een cultureel programma.

Willem Sluiter geïnspireerd door De imitatie van Christus

op .

Schermopname 56762

Facet portret Willem Sluiter tussen losse omslag (met illustratie van De aanbidding van het Lam Gods, van Hubert en Jan van Eyck) en de vaste voorkant van het boek De Imitatie van Christus.

In het werk van Willem Sluiter is veel van de geest van de Moderne Devotie terug te vinden. Afgezien van een korte toelichting hierop in het boek Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik, aan de hand van het proefschrift over hem van C. Blokland is er op deze site amper over gepubliceerd.Het verhelderende en aantrekkelijke boek De Imitatie van Christus van Thomas Kempis,vertaald en ingeleid door Frank De Roo, vormt een goede gelegenheid er alsnog meer aandacht op te vestigen.

Prenten uit werk van Willem Sluiter ook op site

op .

RP-P-1896-A-19368-640 bewerkt-5 4 bewerkt-1

Boven (bij uitvouwen links) de geliefde prent van Jan Luyken voor de titelpagina van Sluiters in 1687 verschenen bundel Buiten- Eensaem Huis- Somer- en Winter-Leven (foto: Rijksprentenkabinet). Onder (of rechts) de in 1680 voorin Eybergse Zang-Lust afgedrukte Berkelprent.

Het werk van Willem Sluiter is verrijkt met fraaie prenten, van onder anderen Jan Luyken. Die zijn nu ook te bewonderen via dit informatiepunt. Op sociale media en in het boek Van achter-hoek tot Achterhoek publiceerde Arend Heideman er al over. Hij studeerde er verder op. Van zijn hand is ook de toelichting. Voor de negen prenten van Jan Luyken kunt u klikken op deze zin. Voor informatie over overige prenten op deze woorden. En voor de Berkelprent in Eybergse Zang-Lust uit 1680 hier.

Eerste Nieuwsbrief van Stichting Willem Sluiter

op .

proef Nieuwsbrief nummer 1Met publicatie van haar eerste Nieuwsbrief gaat de Stichting Willem Sluiter de zomer van 2024 in. Hiervan verschijnen in de loop van elk jaar een aantal nummers. Maakt u hier graag anderen op attent, dan kunt u dit met hun mailadres doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor veel meer informatie over dichter Willem Sluiter is en blijft het informatiepunt www.willemsluiter uw bron. Hier vindt u ook ons meest recente artikel, over de bloemlezing van Jacqueline van der Waals (door te klikken op deze regel). 

Sluiterbundel van Gert Oosterom met muziek

op .

Voorkant boek bewerkt-1

Gert Oosterom uit Gouderak heeft een unieke uitgave laten verschijnen van de Psalmen, Lof-sangen ende Geestelike Liedekens van Willem Sluiter, met de oorspronkelijke melodieën. Er staan 97 liederen in met begeleidingszettingen, een uitvoerige toelichting en passende illustraties. In geprinte vorm bood hij zeven jaar geleden al een exemplaar van zijn 354 pagina’s tellende boek aan in Eibergen, aan Museum de Scheper (lees hierover op deze site het artikel Museum De Scheper ontvangt op Willem Sluiter-ochtend unieke (muziek)bundels, door te klikken op deze zin). Het is hem nu alsnog gelukt er 25 exemplaren van te laten drukken. Een exemplaar kost € 55,- (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Over Sluiteractiviteiten van Gert Oosterom is op deze site nog meer informatie te vinden. Dit kan eenvoudig door met zijn achternaam te ZOEKEN via de knop rechtsboven.                       

Sluiter deze eeuw nog prominent in gewild bundeltje

op .

Schermopname 5685

Eén van de twee gedichten in de bundel Woorden van Hoop met de naam van Willem Sluiter, in dit geval geschreven met y.

Dichtregels van Willem Sluiter verschenen in de eerste helft van de vorige eeuw veelvuldig in bloemlezingen, kranten en tijdschriften. Daarna nam dit af. Des te opmerkelijker is het dat hij prominent voorkomt in het begin deze eeuw enkele malen herdrukte bundeltje Woorden van Hoop, dat overwegend een religieus karakter heeft en dat hier alsnog stof biedt voor een veel uitgebreider verhaal.

Kans op expositie van voorwerpen uit Willem Sluiters tijd

op .

DSC00635k

Een balk met het jaartal 1672 uit een schuur van een tichelarij in Eibergen inspireerde tot het idee voor een expositie.

Wat resteert in de gemeente Berkelland en directe omgeving nog uit de tijd van dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1672)? Is op een of andere manier een expositie hiervan te organiseren, in combinatie met oude Sluiterbundels en voorwerpen betreffende Sluiter zelf? Dit vroeg het bestuur van de Stichting Willem Sluiter zich af.

Tweede Nieuwsbrief van Stichting Willem Sluiter

op .

Nieuwsbrief nummer 2

Met publicatie van haar tweede Nieuwsbrief sluit de Stichting Willem Sluiter de vakantieperiode af en wordt weer op volle kracht verder gewerkt. Maakt u graag anderen attent op de Nieuwsbrief of wilt u deze graag rechtstreeks ontvangen, dan kunt u dit met hun/uw mailadres doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor veel meer informatie over dichter Willem Sluiter is en blijft het informatiepunt www.willemsluiter uw bron. Hier vindt u ook het meest recente artikel lezen (door te klikken op deze zin), over de Ruurlose evangelist en bekende antimilitarist Hilbrandt Boschma, die koos voor een 'onherkenbaar' Sluitergezang.

 

Logo Stichting Willem Sluiter met glimp van prent Luyken

op .

logo Stichting Willem SluiterDe dit voorjaar opgerichte Stichting Willem Sluiter treedt naar buiten met een logo, dat de band warm houdt met etser Jan Luyken, van wie negen prachtige prenten vele bundels van de dichter sieren. Ze werden voor het eerst in 1687 afgedrukt in Sluiters bundel met de titel Buiten- Eensaem Huis- Somer- en Winter-Leven.

Meer artikelen...