Routes langs plekken die herinneren aan Sluiter

Schermopname 1693

Langs plekken in de Achterhoek die herinneren aan dichter en dominee Willem Sluiter zijn routes ontwikkeld om zelf te rijden per fiets of auto, of te lopen. Over een folder bij een spirituele Berkelroute vanuit Haarlo is onderaan dit bericht informatie te vinden. De andere route begint bij Sluiters geboorteplek tegenover de Grote Kerk in Neede en is ontstaan uit tochten die Arend Heideman de afgelopen jaren maakte als gids met liefhebbers van zijn werk. Hierover leest u direct hieronder.  

Het informatiepunt willemsluiter.preview.ideemedia.cloud heeft deze route aangepast voor gebruik via smartphone en tablet. Zie de link hieronder. De zelf in te delen route, voor zowel fietsers als automobilisten, voert door de gemeente Berkelland en passeert heel even de grens met Duitsland. Minimaal heeft de route een lengte van bijna 40 km. De tocht begint in het centrum van Neede, waar Sluiter in een huis tegenover de kerk werd geboren in 1627. De Oude Mattheuskerk in Eibergen, waar hij van 1653 tot 1673 predikant was, vormt het eindpunt. Via Borculo (waar zijn vader en jong overleden echtgenote vandaan kwamen) en Haarlo, waar opnieuw een boom naar hem is genoemd, voert de route naar Zwillbrock, van waaruit de bisschop van Munster zich verweerde tegen de protestanten in de Achterhoek. Op de terugweg naar Eibergen kunnen de deelnemers genieten van de stilte rond een watermolen aan de Berkel, de Mallumse Molen.

KLIK HIER (!!!) OM DE ROUTE TE VOLGEN OP SMARTPHONE OF TABLET. VIA ONEDRIVE IS DE ROUTE ZO OOK EENVOUDIG TE DOWNLOADEN. 

Desgewenst kunt u de route ook volgen via het schermpje onderaan, onder de fotogalerij. 

Johan Klein Nijenhuis uit Neede voegde spontaan een fraaie GPS-route voor fietsers toe aan de Sluiterroute. KLIK HIER (!) ALS U DEZE GPS-ROUTE WILT ZIEN EN/OF ER GEBRUIK VAN WILT MAKEN. Deze fietsroute heeft een lengte van 50,5 km en begint en eindigt aan de Nieuwstraat 15 in Neede. Via bovenstande link is de route te downloden naar een smartphone of GPS-apparaat. 

  

Widgetkit

  

SPIRITUELE BERKELROUTE VANUIT HAARLO

Langs het riviertje de Berkel, van de bron in Billerbeck tot de uitmonding in de IJssel in Zutphen, is in elf plaatsen een route langs spirituele plekken beschikbaar. De 19 km lange route vanuit Haarlo staat in het teken van Willem Sluiter. Net na verschijning is in Neede naast de Grote Kerk een borstbeeld onthuld ter herinnering aan hem. Dat staat dus nog niet in deze folder.

Via de site over de Berkel (‘Een rivier verbindt’; http://dieberkel.eu/nl/2022/02/28/spirituele-plaatsen-langs-de-berkel/) zijn de folders bij deze Berkelroutes binnen te halen. Ze zijn ook kosteloos verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten in beide landen langs de Berkel. Langs digitale weg is de route te downloaden door te klikken op de afbeeldingen van de folder hieronder.  

Schermopname 1687 bewerkt-1

 Schermopname 1689 bewerkt-1