header willem sluiter

Achterhoekse dichter en dominee

9aSluiterfoto - kopieDe Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) werd geboren in Neede en was in de periode 1653-1673 voorganger in Eibergen. Aan het eind van zijn leven nam hij nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden en begraven.

Willem Sluiter is bekend om zijn lofzang op het eenvoudige plattelandsleven, zijn poëzie van het wel- sterven en gerichtheid naar de hemel, waar ook zijn kleine leeuwerik jubelend naar opstijgt. Zijn bekendste en vaak geciteerde regels zijn: Waer iemant duisent vreugden soek / Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek. Hoewel de streeknaam Achterhoek hier niet aan is ontleend, is er indirect wel duidelijk sprake van een verband.

Sluiters werk was zo populair dat het vele malen is herdrukt. Museum De Scheper in Eibergen bezit hiervan de grootste collectie ter wereld: ruim 130 van de 163 verschillende edities.

Net voor de verschijning van een nieuw boek over Sluiter in 2007 werd nog gedacht dat, naast de vele herdrukken van Sluiters werk en een enkele naamgeving aan een school of een lokale weg, er niet zoveel meer van zijn nalatenschap over zou zijn. Eind 2011 bracht een groot artikel in de dagbladen de Stentor en de Twentsche Courant Tubantia aan het licht dat nog veel meer herinneringen bewaard zijn gebleven en dat een inwoner van Gouderak nog dagelijks zijn liederen zingt en werkte aan het plan Sluiters complete werk, naar de oudste uitgaven, te digitaliseren.

Illustratie: Eén van de bekende prenten van de etser en dichter Jan Luyken in de bundels van Willem Sluiter.