Logo Stichting Willem Sluiter met glimp van prent Luyken

logo Stichting Willem SluiterDe dit voorjaar opgerichte Stichting Willem Sluiter treedt naar buiten met een logo, dat de band warm houdt met etser Jan Luyken, van wie negen prachtige prenten vele bundels van de dichter sieren. Ze werden voor het eerst in 1687 afgedrukt in Sluiters bundel met de titel Buiten- Eensaem Huis- Somer- en Winter-Leven.

Een facet van de bekende titelprent uit deze serie, met een ganzenveer in Sluiters hand, is verwerkt in het beeldmerk. In goud en donkerblauw prijkt hierop Sluiters naam en in zwarte letters worden de stichting en het digitale informatiepunt genoemd. Een doorschijnende groene cirkel op de dichtershand met schrijfpen, verwijst naar Sluiters beelden uit de natuur.

Deze prent van Luyken heeft, net als het door Pieter van Anraadt geschilderde portret van Sluiter, sterk bijgedragen aan zijn bekendheid. Het is vele malen op allerlei plaatsen en bij zeer verschillende verhalen afgedrukt. Vader Jan Luyken (1649-1712), die ook dichter was, en zijn zoon Casper (1672-1708) worden beschouwd als de belangrijkste boekillustratoren van hun tijd.