Achterhoekse werkt in Amsterdam aan Sluiterexpositie

Schermopname 3143

Ellen Vujevic (links) in stills van filmpje bij interview op site Vrije Universiteit Amsterdam.

De uit de Achterhoek afkomstige student Neerlandistiek Ellen Vujevic werkt bij de Vrije Universiteit Amsterdam aan een expositie over het werk van dichter Willem Sluiter (1627-1673). Haar stage bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek staat in dit teken. De expositie wordt op 1 december geopend met een symposium.

In een interview (zie: https://vu.nl/nl/over-de-vu/meer-over/ellen-over-haar-stage-bij-de-bijzondere-collecties) en een filmpje (zie onder) hierbij op de site van de Vrije Universiteit vertelt Ellen over haar stage en de nauw met de Achterhoek verbonden dichter en dominee Sluiter. “Tijdens mijn studie Neerlandistiek in Utrecht was ik eigenlijk direct al geïnteresseerd in letterkunde en dan vroegmoderne literatuur uit de regio waar ik zelf ook vandaan kom, dus de Achterhoek.”

Plattelandsleven

Ze herkent zich sterk in Sluiters lofzang op het plattelandsleven, ziet zichzelf echt als een type “niet voor de stad”. “De echte dingen vond hij belangrijk, niet hoe je eruitziet, hoe je huis eruitziet. Ik denk dat dat best iets is waar ik me in kan vinden. Veel mensen uit de Achterhoek wel”, stelt Ellen.

Ze wijst op de drukte van de stad, woningtekorten, een groeiende aantal burn-outs onder jongeren, prestatiedruk en stress en merkt hierbij op: “Er is een groeiende behoefte aan rust, waardoor steeds meer mensen vaker de natuur opzoeken.” Dit sluit in haar ogen goed aan bij een belangrijk kenmerk van Sluiters werk, zoals dat sterk tot uitdrukking komt in zijn beroemdste lange gedicht, Buiten-Leven. In haar ogen is dit aspect actueler dan ooit.