Informatiepunt Willem Sluiter groeit mee met activiteiten
De projectgroep voor de expositie eind dit jaar bij de VU in Amsterdam op werkbezoek in Museum de Scheper in Eibergen bij de Sluiterkast. Zie namen onderaan dit bericht.
Rond dichter Willem Sluiter (1627-1673) en zijn werk ontwikkelen zich steeds meer nieuwe activiteiten. Het informatiepunt www.willemsluiter.nl vervult hierbij een grote rol. Daarom is het inmiddels zelf sterk uitgebreid en vernieuwd. Zo groeit deze site mee. Ruimte is gecreëerd voor het publiceren van wetenschappelijk en ander onderzoek en over activiteiten ter viering van 400 jaar Sluiter in 2027. Toegevoegd is en wordt informatie uit het nabije en verre verleden. Vanuit particulier initiatief is hiermee een digitaal documentatiecentrum ontstaan.
Dichter en dominee Willem Sluiter hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven. Zijn werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was een paar eeuwen zeer populair. Het is vele malen herdrukt. Er is opnieuw belangstelling voor ontstaan. Dit is mede te danken aan het in 2007 verschenen boek Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik van Arend J. Heideman. Het heeft allerlei nieuwe initiatieven opgeroepen. De site van het informatiepunt ontstond hieruit en informeert erover. Deze bundelt de krachten van kenners, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Recent is via deze weg een melodie geleverd bij een Sluiterlied voor een Duits programma vol oude muziek en poëzie.
Expositie VU Amsterdam
Een belangrijke reden de site van het informatiepunt grondig aan te pakken vormt de expositie die eind dit jaar over Willem Sluiter en zijn werk wordt gehouden bij de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Deze begint in december, omstreeks zijn 350e sterfdag. In de aanloop hier naartoe publiceert de site artikelen. Recent zijn hierbij nieuwe ontdekkingen gedaan.
Ter voorbereiding op de expositie bracht een projectgroep met Sluiterkenners vrijdag 27 januari een bezoek aan Museum de Scheper in Eibergen, dat meer dan 130 van de in totaal 163 verschillende drukken van Sluiters werk bezit. De VU beschikt eveneens over een grote Sluitercollectie. Dit was voor Willemien van Dijk, conservator oude drukken en handschriften bij de VU, aanleiding voor een vitrine-expositie over hem te plannen, die enkele weken zal zijn te bewonderen bij de entree van het VU-hoofdgebouw aan De Boelelaan in Amsterdam. Sluiters werk, dat doordrong tot in Zuid-Afrika en Amerika, verscheen bijna uitsluitend bij drukkers/uitgevers in het westen van Nederland.
Nieuw onderzoek
Aan de Universiteit Utrecht begon vorig jaar onderzoek naar de opmerkelijke relatie met vrouwen bij de poëzie van Sluiter. Nina Geerdink, docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde in Utrecht, wist studenten te interesseren voor dit onderzoek, waar ook over wordt gepubliceerd op de vernieuwde site. Ook andere wetenschappers zijn inmiddels op het spoor van Sluiter gebracht. Websitebeheerder Heideman publiceert over onderzoek en andere zaken.
Nieuw op de website is onder andere het complete boek over Sluiter uit 2007. Dat is hier digitaal te raadplegen. Naast een eigen Sluiterroute door Berkelland is ook een spirituele Sluiterroute vanuit Haarlo opgenomen. Hoe de herleving van de interesse voor Sluiter zich heeft ontwikkeld, kan thans iedereen op de voet volgen via de vernieuwde site.
Op de foto (van links naar rechts): websitebeheerder Arend Heideman, Marjo van Nes (Sluiterspecialist museum), Willemien van Dijk (conservator oude drukken en handschriften bij de VU), Sluiterbibliograaf Georg Hartong en verre nazaat Peter Sluiter uit Amsterdam.