350e sterfdag van Willem Sluiter, op 28 december

Schermopname 3888 k

De tien jaar geleden in de Grote Kerk in Zwolle onthulde plaquette van Willem Sluiter en artikel in Zwolse krant uit 1886, dat er melding van maakt dat hij hier is begraven.

Donderdag 28 december is het 350 jaar geleden dat dichter en dominee Willem Sluiter is overleden in Zwolle. Bij de voorbereiding deze zomer voor de expositie over en hem en zijn werk, die tot en met februari wordt gehouden in de Vrije Universiteit Amsterdam, kwam deze datum aan het licht. Zie het artikel hierover via de volgende link: https://willemsluiter.nl/200-sterfdag-willem-sluiter-alsnog-bekend-28-december-1673.

Bekend was dat Sluiter is begraven in de Grote Kerk in Zwolle. Een herinnering hier ontbrak. Daarom is er tien jaar geleden een plaquette aangebracht (klik hier voor het filmverslag van die dag). Die vormt nu een pronkstuk op de expositie in Amsterdam. Dit werd mogelijk door een enkele jaren durende restauratie van Academiehuis Grote Kerk, waarbij de Sluiterplaquette tijdelijk van de muur moest worden verwijderd.

Hoe belangrijk Sluiter werd geacht voor de Overijsselse hoofdstad kwam tot uitdrukking in een artikel van de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant uit 1886 over de Grote Kerk. Opgemerkt werd dat zijn stoffelijk overschot hier rustte en ook dat van de beroemde schilder Gerard ter Borch.

Beeldhouwer Anton ter Braak liet zich bij de vervaardiging van de plaquette inspireren door de foto van het portret dat Pieter van Anraadt heeft geschilderd van de dichter. Aan het eind van zijn leven nam Sluiter, die in 1672 moest vluchten voor het leger van bisschop Bernhard von Galen van Münster, ook bekend als Bommen Berend, nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden en begraven.