Eibergenaar W.J. ten Cate druk met overschrijven biografie Sluiter

op .

W bewerkt-2Eibergenaar W.J. ten Cate legde twee eeuwen geleden, op 24 mei 1817, de levensbeschrijving van dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) op papier vast. Hij schreef deze over – ‘nageschreven’ in zijn woorden – van iemand met de voornaam Barendjen (wiens achternaam helaas niet goed is te lezen), die deze op zijn beurt op 1 oktober 1779 in Amsterdam heeft opgeschreven.

Beiden hadden zich deze moeite kunnen besparen als ze de omstreeks 1776 door de Amsterdamse uitgever Johannes Wessing Willemsz. gedrukte bundel met het werk van Sluiter hadden aangeschaft (of wellicht: aan hadden kunnen schaffen). Daaruit blijkt deze levensbeschrijving bij nadere bestudering afkomstig te zijn. Via Wessing verscheen omstreeks 1776 voor het eerst een biografie van Sluiter, in een bundel Buiten- Eensaem Huis- Somer en Winter-Leven. De weduwe van kleinzoon Willem en haar kinderen reikten er informatie voor aan.

Het geschrift van Ten Cate wordt bewaard in het Sluiterarchief van Museum de Scheper in Eibergen. Wat is nog de waarde van dit tien pagina’s tellende archiefstuk na onthulling van de bron van zijn verhaal? Het drukt vooral uit hoeveel een Eibergenaar, die goed kon lezen en schrijven, er destijds voor over had om over dit verhaal te kunnen beschikken en hoe belangrijk deze Eibergse dichter en dominee eens was.