Grap vormgever met Sluiters zus Maria op dummy

op .

DSC02103 2

Op één dummy (demonstratiemodel) voor het in 2007 verschenen boek Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik prijkt het portret van Sluiters zus Maria. Met deze grap verraste vormgever Hieke Meutstege auteur en uitgever Arend Heideman, die voor het uitgeven van dit boek uitgeverij willemsluiter.nl in het leven riep, een ruim tien jaar later weer opgeheven eenmanszaak. Het unieke exemplaar, dat niet eerder werd getoond en nooit is gebruikt, bevindt zich nog in het archief van het gelijknamige informatiepunt.

Om boekhandelaren vooraf te informeren over en te interesseren voor het nieuwe Sluiterboek in 2007 werd een dummy vervaardigd, met het voor het boek ontworpen omslag en blanco pagina’s.

De nauwe banden tussen vormgever en auteur/uitgever bracht de vervaardiging van het boek op een historisch gezien bijzondere plek, bij Drukkerij Heinen in Eibergen, waar in 1919 ook H.W. Heuvels boekje over Sluiter (Willem Sluyter van Eibergen). Meutstege was hier werkzaam.

Heideman en Meutstege kenden elkaar goed van de werkgroep Zangdagavond, die eens per maand destijds op een zondagavond een experimentele kerkdienst hield in de gereformeerde kerk in het Achterhoekse Geesteren. Dit duo droeg er vaak de creatieve ideeën aan. Als nevenvrucht werd hier werd ook het idee geboren voor het boek. Bij de keuze nog eens liederen van Sluiter te laten zingen, kwam Heideman tot de ontdekking dat ondanks de populariteit die Sluiter eeuwen had gehad niks meer van hem in de boekhandel verkrijgbaar was.

Scan 20230106 5 bewerkt-1 Scan 20230106 4 bewerkt-1

Folder met antwoordstrook voor het in november 2007 verschenen boek.