Eerste exemplaar van boek voor een bekende Achterhoeker

op .

2018-08-28   Achterhoek 350 jaar omslag LR - kopie

Een bekende Achterhoeker, wiens naam nog geheim moet blijven, ontvangt vrijdag 7 september 2018 in Eibergen het eerste exemplaar van het boek ‘Van achter-hoek tot Achterhoek’. Een belangrijke reden deze Achterhoeker hiervoor te vragen is dat hij net als dominee en dichter Willem Sluiter (1627-1673) invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de streeknaam Achterhoek.

Deze 80 pagina’s tellende thema-uitgave van de historische kringen van Eibergen en Neede wordt gepresenteerd tijdens de opening van de open monumentendagen in de gemeente Berkelland, die in het teken staan van Willem Sluiter en 350 jaar Achterhoek. Voorzitter Arie Ravesloot van de Historische Kring Eibergen reikt de bekende Achterhoeker het boek uit tijdens een feestelijke bijeenkomst, die plaats vindt in de Oude Mattheuskerk aan de Grotestraat 50 in Eibergen.

Bekende dichtregels

De bekende dichtregels “Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek” van Sluiter vormden de aanleiding voor de viering van 350 jaar Achterhoek. Sluiter publiceerde ze in 1668. Bekend was al dat de streeknaam er niet direct aan is ontleend, al werd dat eens wel gedacht. Arend Heideman belicht in het boek naast de kunst rondom Sluiter en herinneringen aan hem, uitvoerig zijn bekende dichtregels, hun betekenis, grote populariteit en de raakvlakken met de streeknaam. Peter Sluiter uit Amsterdam, verdiepte zich voor het boek in de woelige tijden waarin zijn verre voorvader leefde. En Peter Rutgers (zie ook informatie hieronder over een eigen uitgave van hem) staat stil bij merkwaardigheden rond de schrijfwijze van naar de dichter genoemde straten in Berkelland. Naast coupletten van Sluiter over Eibergen en de buurtschappen staan in het boek veel prachtige prenten uit Sluiterbundels.

Het boek is voor 10 euro plus verzendkosten (€ 3,32) te bestellen. Bij de Historische Kring Eibergen via https://www.historischekringeibergen.nl/product-categorie/boeken/; bij de Historische Kring Neede (www.historischekringneede.nl) door een e-mailbericht te zenden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het is mogelijk de openinsgbijeenkomst van de open monumentendagen in de gemeente Berkelland, die officieel om half drie ’s middags begint, bij te wonen. Maar dan dient men zich wel vooraf aan te melden. Dit kan via Museum de Scheper (open woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur): Hagen 24, 7151 CA Eibergen, tel. 0545 471050; e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Brochure Sluitermania

Net voor de presentatie van het boek ‘Van achter-hoek tot Achterhoek’ publiceerde Peter Rutgers het verhaal dat hij schreef voor dit boek en in een zeer laat stadium terugtrok. Hij vulde het slechts iets aan en gaf er de titel ‘Sluitermania’ aan (44 pagina’s, prijs 7 euro, verschenen bij Geunhuis Producties in De Heurne). De oorspronkelijk door hem geleende titel ‘Van achter-hoek tot Achterhoek’ bracht hij terug tot ondertitel. Hoewel zijn toelichting in een persbericht en in de media over het waarom van zijn uitgave - voorzichtig gezegd - niet de werkelijkheid weergeeft, is het toch goed naar zijn in brochurevorm uitgegeven publicatie te verwijzen (dit informatiepunt is er ook niet om belangrijke gegevens te verzwijgen, maar wil die graag juist delen).

Het grootste deel van de door hem aangedragen informatie wordt door anderen onderschreven. Inclusief de al bekende conclusie dat de streeknaam Achterhoek niet direct is ontleend aan Sluiters bekende woorden. Van indirecte invloed is, in tegenstelling tot wat Rutgers beweert, volgens anderen nog wel sprake. En het voorbijgaan aan de rol van bijvoorbeeld de boerenrockgroep Normaal op de ontwikkeling van Achterhoek tot geuzennaam, is vreemd. Maar het laatste woord is hierover vast nog niet gezegd en geschreven. En met nu al een grote publicatie hierover in de dagbladen De Gelderlander, de Stentor en Tubantia is in elk geval heel veel extra reclame gemaakt voor dit interessante onderwerp. En ook voor het boek van de twee historische kringen.