Portret van Willem Sluiter maand langer in Achterhoek

op .

DSC08327 2 bewerkt-3

Het door verre nazaat Willy Sluiter geschilderde portret van dichter en dominee Willem Sluiter wordt ook in april geëxposeerd in de Achterhoek. Museum de Scheper in Eibergen toont het bij haar kleine expositie, die hier tot en met 29 oktober wordt gehouden over Sluiter in rampjaar 1672. Bij de onthulling vorige week van het borstbeeld van Sluiter in Neede kon het publiek voor de eerste keer dit doek bewonderen.

Willy Sluiter (1873-1949) schilderde het naar het originele Sluiterportret van Pieter van Anraadt, dat dateert van omstreeks 1660. Op de valreep kon verre nazaat Zoë Verloop dit erfstuk beschikbaar stellen voor een korte expositie in de Grote Kerk van Neede, tegenover de geboorteplek van de dichter.

Museum de Scheper besloot van de gelegenheid gebruik te maken en het portret ook naar Eibergen te halen, waar Sluiter van 1653 tot 1673 predikant was. Tot en met eind april wordt het hier getoond. Tijdens de normale openingsuren (woensdag tot en met zaterdag, van 13 tot 17 uur) is het schilderij te zien in dit museum.

Gezocht portretschilder

Jan Willem (Willy) Sluiter was schilder, tekenaar en grafisch ontwerper. Hij haalde onderwerpen voor zijn schilderijen vaak uit het strand- en vissersleven. In de ‘hogere kringen’ was hij ook een gezocht portretschilder. Van de portretten die Van Anraadt rond 1660 schilderde van Willem Sluiter en zijn zus Maria vervaardigde hij elk een kopie. Waarom, wanneer en op wiens initiatief ze zijn geschilderd, is niet bekend. Verre verwanten bezitten ze nu.