Hans Keuper onthult borstbeeld van Willem Sluiter

op .

4. borstbeeld Willem Sluiter

Het borstbeeld van Willem Sluiter in de eindfase. Beeldhouwer Anton ter Braak is hier druk met het patineren.

Hans Keuper onthult op dinsdag 22 maart naast de Grote Kerk in Neede het door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde borstbeeld van Willem Sluiter. Deze dichter werd op de eerste lentedag van 1627 in een huis (nu Nieuwstraat 15) tegenover deze kerk geboren. Een herinnering hier aan hem ontbrak. Een klein comité verwierf in korte tijd ruim steun voor een passend kunstwerk. Keuper won vorig jaar als eerste de Willem Sluiter Prijs. Hij is bekend als oprichter van de Band Boh Foi Toch.

Sluiters werk, waarin de geest van de Moderne Devotie doorklinkt, was enkele eeuwen zeer populair. Zijn vader en grootvader hadden in Neede een bierbrouwerij en graanhandel. In zijn periode als dominee in het naburige Eibergen, van 1653 tot 1673, ontwikkelde Willem Sluiter zich als dichter. Hij hief een lofzang aan op het eenvoudige plattelandsleven en zijn bekende dichtregels over dees' achter-hoek zijn vaak in verband gebracht met de streeknaam Achterhoek.

Leeuwerikschool

De Leeuwerikschool uit Neede, een streekschool voor speciaal onderwijs, vervult 22 maart een hoofdrol. Gelijktijdig met de onthulling van het kunstwerk, om half twee ’s middags, mogen leerlingen van deze school het doek wegtrekken van het informatiebord dat ervoor staat. Hierop prijken naast Sluiters regels “Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek” dichtregels van de Needse predikant Everhardus Beckink. Bij Sluiters Buiten-Leven dichtte hij: “Ik ben ’t met Sluiter eens, ‘k ben wel te vrede:/ Ik schep mijn adem graeg in d’ open lught te Nede.”

De aansluitende bijeenkomst voor genodigden in de kerk is wereldwijd te volgen via een livestream, met een link op de informatiesite willemsluiter.preview.ideemedia.cloud. De schoolkinderen komen in het kerkgebouw direct opnieuw in de schijnwerpers. Dat hun school nauw werd betrokken bij dit lentefeest heeft te maken met feit dat de dichter ook wel waarderend ‘de kleine leeuwerik’ werd genoemd. Naar de in de Achterhoek vrijwel verdwenen zangvogel, die jubelend opstijgt naar de hemel. Samen met de zangeres Ellen Tackenkamp zingen de kinderen een nieuw leeuweriklied. Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst schreef de tekst bij een melodie van saxofonist Bennie Waanders, die het gedicht ook op muziek zette.

Duizend leeuweriken

Naast muziek van Ellen Tackenkamp en Bennie Waanders en een reactie van Hans Keuper op Sluiter en het kunstwerk kan via de bijeenkomst in de kerk ook worden genoten van een korte lezing van Sander Grootendorst. Duizend leeuweriken, koos hij hiervoor als titel. Hij bezong deze vogel ook al eens in een gedicht, dat hij schreef voor de onthulling van een plaquette in 2013 in de Grote of Sint Michaelskerk in Zwolle, waar Sluiter is begraven in 1673. Sinds 2018 hangt dit gedicht bovenin de natuurobservatiepost op de Needse Berg.

Onder leiding van Grootendorst gaan leerlingen van de Leeuwerikschool ook werken aan dichtregels, in het kader van het culturele project van de school bij het kunstwerk. Samen met kunstenaar Anton ter Braak boetseerden ze onder andere een leeuwerik, die net als het borstbeeld in brons wordt gegoten. Dit en ander creatief werk van de kinderen wordt geëxposeerd in de kerk. Zaterdag 26 maart kan iedereen het hier tussen 14 en 17 uur bewonderen. En dan uiteraard ook buiten de kerk genieten van het borstbeeld, dat hier op een sokkel komt te staan van Bentheimer zandsteen. Hiermee wordt verwezen naar de eeuwenoude waterputten en doopvonten, die ook van dit materiaal werden gemaakt. Het komt ook als bouwmateriaal nog op veel plaatsen in de omgeving voor.

DSC03320 k

Aankondiging in Nieuws uit Berkelland.