Initiatief voor viering vier eeuwen Willem Sluiter in 2027

De 400e geboortedag van de dichter Willem Sluiter, op 22 maart 2027, mag niet ongemerkt voorbij gaan, maar moet worden gevierd. Met dit doel is een initiatiefgroep gevormd. Hierin bundelen de in Borculo op historisch gebied actieve Peter Nieuwenhuis en Sluiterkenner Arend Heideman hun krachten. Hun streven is ook in de aanloop naar een feest over vier jaar al activiteiten te ontplooien. Een passend logo ondersteunt hun culturele beweging.

Al vaker hadden Nieuwenhuis en Heideman nauw contact bij activiteiten rond Sluiter, die werd geboren in Neede en predikant was in Eibergen en wiens werk enkele eeuwen zeer populair was. Zijn vader was afkomstig uit Borculo, waar zijn grootvader één van de burgemeesters was. Een zeer goede band had de dichter met de grafelijke familie Van Limburg Stirum in het kasteel te Borculo. Zijn jong overleden vrouw was dochter van de rentmeester in Borculo.

Muurgedichten en Sluiterroute

De Stichting Borculo, Beleef de Berkelstad, onder leiding van Nieuwenhuis, liet in 2015 muurgedichten aanbrengen met dichtregels van Sluiter. Activiteiten van het duo inspireerden de Heeren van Borculo in 2018 tot het brouwen van Sluiterbier.

Gezamenlijk ontwikkelden beide initiatiefnemers in 2021 een Sluiterroute in het kader van spirituele routes langs de Berkel. Vanuit Haarlo, waar sinds 2008 een Sluiterboom eraan herinnert dat de dichter hier ook als dominee actief was, voert de route naar Neede en Borculo. In Neede werd Sluiter geboren, in een huis tegenover de kerk. Vorig jaar is hier op 22 maart ter herinnering aan hem een borstbeeld onthuld. Nieuwenhuis ontdekte dat een verre voorvader, Bernhardus Westenberg, die predikant was in Neede van 1624 tot 1654, Sluiter heeft gedoopt, op 8 april 1627.

Voorvader doopte Sluiter

Heideman beheert sinds hij in 2007 de dichter weer onder de aandacht bracht met zijn boek Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik het informatiepunt www.willemsluier.nl, dat dit jaar veel aandacht besteed aan de expositie over Sluiters werk eind dit jaar bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze wordt in december, rond zij 350e sterfdag, geopend.

Voor Nieuwenhuis is bij Sluiter van groot belang zijn positie binnen de Heerlijkheid Borculo, waar hij als voorzitter van de Historische Vereniging Borculo veel aandacht aan schenkt. Tijdens de voorjaarsvergadering op donderdagavond 13 april in Buitencentrum Kerkemeijer houdt hij een lezing over de geschiedenis van deze heerlijkheid.

De initiatiefnemers voor de viering van vier eeuwen Sluiter zullen niet zelf alle activiteiten organiseren, maar willen ook anderen stimuleren en helpen bij het ontwikkelen van ideeën.

logo 400 jaar Willem Sluiter kl