Sluiter prominent in Berkelkunstwerk Borculo

 

Berkelstad Borculo is verrijkt met een bijzonder kunstwerk. Op de gevel van de zompenloods aan de Berkel. Onthuld door drie mensen die in 1987 Stichting Berkelzomp opdichten en aan de wieg stonden van de huidige Berkelscheepvaart, Thomas Lijfering, oud-burgemeester Michiel Alma van Borculo en oud-Meilinkdirecteur Wim Braam. In roestvrij staal uitgevoerd door kunstenaar Jan te Kulve uit Eibergen en weer een initiatief van de Stichting Borculo, beleef de Berkelstad, onder de bezielende leiding van Peter Nieuwenhuis.

Een prominent positie in het wandtafereel, met alle belangrijke Berkelplaatsen, heeft dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) gekregen met zijn silhouet en dat van de spitse toren van de Oude Mattheuskerk in Eibergen, waar hij

voorganger was. Achter de spits van deze toren bleef het openingsdoek nog even haken, maar dat loste initiatiefnemer Nieuwenhuis snel op. Hij droeg bij deze gelegenheid ook een bekend gedicht van deze belangrijkste Berkeldichter, dat ook op de gevel prijkt van lunchroom De Heerlijkheid in Borculo:

DSC09078 l

Ik kies de beemden en ’t geboomt,

Daer ’t versche water lieflyk stroomt,

Daer sitt’ ik neer, om wat te rusten,

Of ga al wand’lend mij verlusten

En sie, in vreugd mijns herten dan

Het schoon gebouw des hemels an.

Allerlei aspecten van plaatsen langs het grensriviertje de Berkel krijgen in het kunstwerk aandacht. Het kan zo toeristen en inwoners van Borculo aansporen ook andere Berkelplaatsen te bezoeken. Peter Nieuwenhuis stond bij de gelegenheid op woensdag 3 augustus ook even stil bij de geschiedenis van de Berkelscheepvaart. De kracht van de Berkel zit volgens hem tegenwoordig in de mogelijkheid mensen te trekken naar de Berkelsteden. Hij sloot af met de dichtregels:

Borculo, al eeuwen oud,

Met de pracht van de Berkel, het blauwe goud.

Pater tussen water,. Bos en heizezand;

Dees Heerlijkheid tussen Münsters en Gelre’s land.

DSC09035 k

 

Van links naar rechts bij het Berkelkunstwerk op de zompenloods in Borculo: kunstenaar Jan te Klulve, Thomas Lijfering, voormalige burgemeester van Borculo Michiel Alma, oud-Meilinkdrecteur Wim Braam en initiatiefnemer Peter Nieuwenhuis.