header willem sluiter

Verwondering baart boek over Sluiter

1Werk van de eens zeer populaire Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) dringt eind 2007 met een nieuw boek alsnog door tot in de 21e eeuw. Mede door een hiervoor opgerichte uitgeverij met de opmerkelijke naam willemsluiter.nl, die knipoogt naar de wereld van nu. Het is een initiatief van de in Gelselaar wonende journalist Arend Heideman.

Het verwonderde Heideman, die enkele historische en cultuurhistorische boeken op zijn naam heeft staan, dat in de boekhandel niets te koop was over Sluiter en zijn werk. Daarom besloot hij zelf een nieuw boek te publiceren, waarin de nadruk ligt op mooie, bekende, typerende en ontroerende gedichten en liederen van de nauw met de gemeente Berkelland verbonden predikant. Het geeft een beknopte levensbeschrijving en toelichting op het werk en er zijn prachtige illustraties in afgedrukt.

Op zijn speurtocht naar materiaal over Sluiter heeft Heideman achterhaald waar het origineel van een Sluiter-portret zich bevindt. Dit schilderij wordt toegeschreven aan Pieter van Anraadt (1635- 1678). Van deze kunstenaar wordt verondersteld dat hij in de leer is geweest bij Gerard ter Borch en dat hij vanaf 1654 in Deventer woonde. Tot 2007 waren alleen afbeeldingen in zwart-wit te zien van dit kunstwerk. Heidemans boek over Willem Sluiter toont het op de voorzijde in kleur.

Zijn boek ‘Willem Sluiter anno nu; De kleine leeuwerik’ is bij een enkele boekhandel in de gemeente Berkelland nog verkrijgbaar.