header willem sluiter

PLAQUETTE IN GROTE KERK TE ZWOLLE

op .

WILLEM SLUITER ONTHULLING 44   WILLEM SLUITER ONTHULLING 63

Ter herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter is in 2013 een plaquette aangebracht in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, waar hij is begraven. Beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde dit kunstwerk.

Een herinnering aan zijn graf was er niet. Dit inspireerde enkele liefhebbers van zijn werk tot het initiatief voor een plaquette. Directe aanleiding voor het verzoek om toestemming voor het plaatsen van een herinneringsplaquette voor Sluiter waren recente exposities in Zwolle over de Moderne Devotie. De moderne devoten gingen naar de Grote of Sint- Michaëlskerk voordat zij vanaf de 15e eeuw hun eigen kapellen kregen. In het werk van Willem Sluiter klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Aan het eind van zijn leven nam hij nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden en begraven.

In verband met het aanbrengen van de herinneringsplaquette in Zwolle werd deze site in 2013 omgebouwd tot een blijvend informatiepunt over deze dichter en dominee.

 

Lezing Prof. Dr. W.J. Op 't Hof

op .

Prof.dr. W.J. op ’t Hof (foto rechts), bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het gereformeerd piëtisme aan de Vrije Universiteit te Amsterdam vanwege de Hersteld Hervormde Kerk, belichtte bij de onthulling van het kunstwerk in Zwolle Willem Sluiter ‘als Eibergs gereformeerd devoot’. Hij stelde dat Sluiters liederen in het algemeen al een vlucht naar boven kennen. “De lijn loopt gedurig van de aarde naar de hemel, van het hier en nu naar het daar en straks. Met het oog hierop zou men Sluiter in plaats van de Eibergse nachtegaal beter de Eibergse leeuwerik kunnen noemen”, sprak hij.

Zie zijn lezing. Download PDF.

Foto’s: Maarten Zeehandelaar

Meer artikelen...