header willem sluiter

Plaquette in Grote Kerk te Zwolle

Hans bij Willem Sluiter 112 - kopie - kopieTer herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter is in 2013 een plaquette aangebracht in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, waar hij is begraven. Beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde dit kunstwerk.

Een herinnering aan zijn graf was er niet. Dit inspireerde enkele liefhebbers van zijn werk tot het initiatief voor een plaquette. Directe aanleiding voor het verzoek om toestemming voor het plaatsen van een herinneringsplaquette voor Sluiter waren recente exposities in Zwolle over de Moderne Devotie. De moderne devoten gingen naar de Grote of Sint- Michaëlskerk voordat zij vanaf de 15e eeuw hun eigen kapellen kregen. In het werk van Willem Sluiter klinkt de geest van de Moderne Devotie door. Aan het eind van zijn leven nam hij nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden en begraven.

In verband met het aanbrengen van de herinneringsplaquette in Zwolle werd deze site in 2013 omgebouwd tot een blijvend informatiepunt over deze dichter en dominee.

WILLEM SLUITER ONTHULLING 44

Burgemeester Hein Bloemen van Berkelland (midden) verrichtte de onthulling van de plaquette. Rechts van hem Herman Schepers en links Arend Heideman, mede-initiatiefnemers. Foto’s: Maarten Zeehandelaar